Z porovnateľných krajských miest je v Prešove najvyššia daň z bytu

16.01.2008 Prešov

Prešov 16. januára (TASR) - Sadzba dane z bytu na rok 2008 je v Prešove v porovnaní s ostatnými podobne veľkými krajskými sídlami najvyššia.
Ako to dnes zverejnil na tlačovej konferencii poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove za SDKÚ-DS Juraj Hurný, kým v Prešove činí táto sadzba za meter štvorcový osem korún, v Trnave, Nitre a Trenčíne je po sedem korún, v Banskej Bystrici päť korún a najnižšia je v Žiline - štyri koruny. Tieto skutočnosti sú podľa Hurného v protiklade s tvrdením primátora Prešova Pavla Hagyariho (nezávislý), že Prešov má najnižšiu daň. Hurný dodal, že sa skôr blíži k sadzbám dane za byty v prvom pásme v Bratislave, kde má hodnotu deväť korún. Podľa neho sa však kúpna sila obyvateľov prešovského sídliska Sekčov len v málom blíži kúpnej sile ľudí z bratislavského Lamača.
Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) schválili na zasadnutí MsZ 12. decembra 2007. Prvý predkladaný návrh odobrený primátorom pritom počítal nie s osemkorunovou sadzbou, ale až s 10 korunami. Schvaľovaním napokon prešiel zmierlivý návrh poslanca Milana Benča (nezávislý). Opozičný klub KDH a SDKÚ-DS presadzoval ponechať sadzbu dane z bytov na úrovni roku 2007, teda sedem korún za meter štvorcový.
Podľa poslanca nie je správne zaťažovať občanov vyššími daňami a zdôvodňovať to tak, ako to urobil primátor na zasadnutí mestského parlamentu, že príjmami z vyšších daní budú kryť rozvojové projekty. \"To je veľmi málo peňazí na tento účel, \" dodal Hurný.
Poslanec MsZ a jeden z miestnych funkcionárov SDKÚ-DS potvrdil, že táto strana a jej poslanci v Národnej rade SR dostali výpoveď nájmu zo svojich kancelárií v tzv. župnom dome na Slovenskej ulici. Avizoval to koncom roku 2007 Hagyari, ktorý krok komentoval slovami, že našiel zdroje na zvýšenie príjmov - v nízkom nájomnom politických strán SDKÚ-DS a KDH za tieto priestory v mestskom objekte. Ako však Hurný dodal, nikto s nimi nerokoval o vyššom nájomnom, rovno dostali výpoveď z nájmu. Pritom stále od roku 1993 platí VZN o nájomnom mestských nebytových priestorov v sume 130 Sk za meter štvorcový pre politické strany a mimovládne organizácie.
 

Vyberte región